Vihanneksien kasvatus kasvihuoneessa takaa hyvän ja laadukkaan sadon.

Kasvattamalla vihanneksia ja hedelmiä kasvihuoneessa pidennät niiden kasvukautta. Kasvihuoneessa vihannekset ehtivät kehittää täyteläisemmän maun, kun taas ulkona kypsyminen saattaa syksyn saapumisen takia jäädä kesken.

Kasvihuoneet tarjoavat siemenistutukseen täydelliset olosuhteet tarjoten siemenille suojan ja sopivan lämpötilan. Kasvihuoneessa olosuhteet pysyvät samoina, joka mahdollistaa siemenille parhaan mahdollisen kasvualustan.

Kasvihuoneet mahdollistavat myös sellaisten vihannesten kasvattamisen, joita ei Suomen ilmastossa muuten voi kasvattaa. Alla olevat esimerkit ovat vain lyhyt katsaus siihen, mitä kasvihuoneeseen voi istuttaa.

Paprikat
Sekä paprika että chilit soveltuvat hyvin kasvihuoneisiin. Siemenet istutetaan keväällä 20°C lämpötilassa ja taimet siirretään pieniin ruukkuihin kasvamaan ennen lopulliseen kasvupaikkaan istuttamista. Kasvuastiana voi toimia astia tai kasvatussäkki. Hedelmät kypsyvät loppukesän ja alkusyksyn aikana.

Kurkku
Kurkkua kasvatettiin aiemmin puutarhureiden toimesta ainoastaan kasvihuoneissa, mutta nykyiset hybridilajikkeet mahdollistavat sadon kasvattamisen ulkona. Kuitenkin on helpompaa kasvattaa yleisimpiä kurkkulajikkeita kasvihuoneessa vakaassa ympäristössä. Kasvihuone mahdollistaa myös sadon kypsymisen juhannuksen tienoilla.

Kylvä siemenet 20°C lämpötilassa ja anna niiden kasvaa rauhassa. Siirrä taimet kasvatussäkkiin tai kompostialustaan. Kurkun varret tuetaan narujen avulla ylöspäin ja latvotaan noin metrin pituisina.

Tomaatit
Runsas määrä makeita, täyteläisiä ja tuoreita tomaatteja on yksi kasvihuoneen parhaimpia piirteitä.

Kasvihuoneessa voi kasvattaa monia tomaattilajikkeita, joten istutusvaiheessa kannattaa valita laaja tomaattivalikoima aina pihvitomaateista kirsikkatomaatteihinkin. Istuta tomaatit ruukkuihin tai suoraan multaan ja muista huolehtia kasvualustan kosteudesta.

Tue tomaatit naruilla kasvihuoneen rakenteisiin tai tukikeppiin.  Lehtihankoihin kasvavat sivuversot eli varkaat tulee poistaa viikoittain.

Lannoita tomaatteja viikoittain lannoiteliuoksella.

Salaatit
Kasvihuone mahdollistaa eri salaattilajikkeiden aikaisemman kylvämisen, jolloin ne kypsyvät jo kevääksi.  Keskikesän helteet eivät sovellu salaateille, mutta viilenevä ilma mahdollistaa taas onnistuneen viljelyn.

Salaatteja istuttaessasi voit hyödyntää tomaateilla ja kurkuilla aiemmin käytettyjä kasvatussäkkejä. Salaatit eivät tarvitse yhtä suuria ravinnepitoisuuksia, jolloin kasvatussäkin matalampi ravinnepitoisuus soveltuu niiden kasvattamiseen hyvin.

Parhaan sadon saamiseksi valitse salaattilajikkeita, joiden istutusaika on loppukesästä.

Mansikat
Kasvihuoneessa kasvatettaessa mansikat eivät altistu etanoille tai mätäne liian kosteassa maassa. Kasvihuone takaa myös suuremman ja mehukkaamman sadon. Valitettavasti kasvit tulee kuitenkin vaihtaa vuosittain.

Ruukkuihin istutetut kasvit siirretään kasvihuoneeseen lopputalvesta tai alkukeväästä niiden aloittaessa kukintansa. Kasvit tulee pölyttää käsin harjan tai pensselin avulla.

Mansikat tulee lannoittaa viikoittain lannoiteliuoksella. Lannoittaminen lopetetaan, kun marjat alkavat muuttua punaiseksi. Mansikat voidaan poimia niiden ollessa kauttaaltaan punaisia.



Yrtit
Yrtit kannattaa siirtää talven ajaksi ruukkuihin, sillä ne eivät kuole tai lopeta kasvamistaan talven aikana. Ruukuissa olevat yrtit tulee sijoittaa valoisaan ja lämpimään paikkaan sekä muistaa säännöllinen kastelu, jolloin tuoreita yrttejä voi saada myös talven aikana. Kasvihuone soveltuu hyvin sellaisten yrttien kasvattamiseen, jotka eivät kestä kylmää. Esimerkiksi thai-ruuissa käytettävä sitruunaruoho on hyvä kasvihuoneyrtti.

Basilika tarvitsee kasvaakseen valoa, lämpöä ja suojaisan kasvupaikan, joten se kasvaa parhaiten kasvihuoneessa. Kaikki basilikalajikkeet vaativat samanlaiset kasvuolosuhteet ja ne tulee kastella aamuisin. Pitääksesi basilikan tuuheana irrota lehtiä aina varren yläpäästä.