Valmistautumalla seuraavaan kasvukauteen jo syksyllä ennaltaehkäiset kasvitauteja ja tuholaisia ensi keväänä.
Puutarhan syyssiivous
Siivoa pois kaikki kasvijätteet kasvimaaltasi sadonkorjuun jälkeen. Monet hyönteiset porautuvat maan alle, kun taas osa viihtyy lehtien alla piilossa. Monet kasvitaudit talvehtivat jo tartunnan saaneissa kasveissa. Poista kaikki kasvit ja rikkaruohot kasvimaasta vähentääksesi kasvitautien ja tuholaishyönteisten leviämistä.
Älä heitä kasvitaudin saaneita kasveja tai tuholaishyönteisiä kompostiin. Useimmat kompostit eivät lämpene tarpeeksi, jotta kasvitaudit ja hyönteiset tuhoutuisivat. Saastuneet kasvijätteet tulee joko polttaa tai viedä niille tarkoitettuun kierrätyspisteeseen.
Puhdista kasvimaalla käytetyt kepit ja verkot 10-prosenttisella klooriliuoksella. Talvella niitä kannattaa säilyttää ulkona, jolloin pakkanen tappaa niissä mahdollisesti olevat hyönteiset ja kasvitaudit.
Kynnä tai käännä kasvimaa, jotta talvehtivat eliöt altistuvat pakkaselle. Voit myös peittää maan kuolleilla lehdillä tai kääntää ne maahan, jolloin ne maatuessaan rikastuttavat maa-ainesta. Monet puutarhurit kyntävät maan mieluummin syksyllä, sillä maa on silloin usein kuivempi kuin keväällä. Parhaimmat vaikutuksen saat, kun käännät maan juuri ennen hallaa ja pakkasta.
Mikäli et kynnä ja lannoita maata lehtikerroksella toukkien aktiivisuuden vuoksi, on puutarhan syyssiivous paras ratkaisu tuhojen välttämiseen. Huolehdi, ettei tuholaishyönteisiä ole kasvukauden aikana ja pyri pääsemään niistä eroon heti niiden ilmestyttyä.
Suunnittele eteenpäin ja vaihtele kasveja
Ennen kasvien poistamista kasvimaasta piirrä muistiin minne istutit mitäkin sinä vuonna. Talven aikana päätä, mitä aiot kylvää seuraavana vuonna. Vaihda kasvien paikkoja niin, etteivät esimerkiksi tomaatit kasva samassa paikassa joka vuosi. Kasvien vaihtelun ansiosta keväällä maasta kaivautuvat tuholaiset joutuvat etsimään lempikasvinsa uudelleen. Tämä altistaa ne pedoille tai koituu niiden kohtaloksi jollain muulla tavalla.