Rikkakasvien kitkeminen kuuluu tehtäviin, jotka melkein jokainen puutarhuri jättäisi mieluummin tekemättä. Jos voisit heilauttaa taikasauvaa ja saada rikkaruohot pysymään poissa vääristä paikoista ja jättämään täydellisen puutarhasi rauhaan, useimmat meistä tekisivät juuri niin. Jos välität puutarhastasi, sinun on ikävä kyllä torjuttava rikkakasveja säännöllisesti. 

Mutta olipa kyseessä sitten ylivoimaiselta vaikuttava tehtävä tai vain päivittäinen osa puutarhanhoitoa, tämä lyhyt opas auttaa sinua kukistamaan kaikentyyppiset rikkaruohot. 

Kitkeä vaiko eikö kitkeä… 

Jokaisella kasvilla on oma tehtävänsä, ja rikkaruohoillakin on itse asiassa monia etuja, kuten orgaanisen aineksen sitominen ja hajottaminen hyönteisten ja mikro-organismien ravinnoksi. Jotkut jopa tarjoavat ravintoa lentäville hyönteisille kuten mehiläisille, tärkeälle osalle luonnon ekosysteemiä. Ne ovat myös todella hyviä nostamaan vettä ja ravinteita syvältä maasta… Ongelmana vain on se, että ne haluavat pitää suurimman osan siitä itsellään. 

Nämä kasvit ovat sitkeitä taistelijoita, mikä ei tee hyvää joillekin herkemmistä kasveistasi ja istutuksistasi.  Ne kasvavat useimpia muita kasveja nopeammin, mikä tarkoittaa, että ne voivat levitä nopeasti ja vallata alaa, jolloin koko kevään hoitamallesi kauniille kukkapenkille jää vähemmän arvokkaita ravinteita. Puhumattakaan siitä, että ne eivät välttämättä näytä kovin kauniilta. 

Rikkaruohojen poistaminen puutarhastasi, ainakin niiltä kauniimmilta alueilta, tarkoittaa parhaiden kukoistusmahdollisuuksien takaamista kasveillesi ja istutuksillesi. Mutta tarkoittaako se, että sinun pitää poistaa ne kaikki? Onko jossakin (vaikkapa vajan takana) pieni alue, jonka voi jättää kasvamaan luonnonvaraisena puutarhan villieläinten ja hyönteisten vuoksi? Jokainen puutarha on joka tapauksessa erilainen, ja on viime kädessä oma päätöksesi, millaisen tilan siitä muokkaat. 

Yleiset ja hankalammat rikkakasvit 

Rikkakasveja on kaiken muotoisia ja kokoisia, mutta pääasiallisia rikkakasviryhmiä on olemassa kolme, ja sen ymmärtäminen, mikä niistä on kyseessä, voi vaikuttaa ratkaisevasti niiden kukistamiseen. 

Yksivuotiset: Nämä ovat yleisimpiä vihreitä rikkaruohoja, kuten pihatähtimö ja mäkilitukka. Niiden elinkaari kestää yhden vuoden, ennen kuin ne kylvävät siemenensä odottamaan seuraavaa vuotta. 

Monivuotiset: Isommin kukkivien rikkakasvien, kuten voikukkien, elinkaari on paljon pidempi. Sinun on päästävä eroon näiden sitkeämpien kasvien juurista hävittääksesi ne lopullisesti, ja rikkakasvien torjunta-aineen käyttö on suositeltavaa. 

Puut: Ei ehkä se perinteisin rikkakasvi, mutta väärässä paikassa kasvava puun taimi saa silti saman kohtelun – vaikka kyseessä olisi vain jäljelle jäänyt kanto, joka kaipaa hävittämistä. 

Useimmat näistä rikkaruohoista hoituvat hienosti pelkän lihasvoiman, muutaman kätevän puutarhatyökalun ja käytettävissä olevan ajan avulla. Tehokkain ja nopein menetelmä on kuitenkin käyttää tehokasta torjunta-ainetta.  

Polut ja ajoväylät  

Et tietenkään halua rikkakasvien kasvavan puutarhasi poluilla ja ajoväylillä. Vaikka ne eivät todennäköisesti vaikutakaan kasviesi ja istutustesi kukoistukseen tai villiinny yhtä pahasti kuin puutarhan muilla alueilla, päällystelaattojen tai soran läpi tunkevat rikkakasvit eivät todellakaan ole kaunista katseltavaa. Se on yksi osa kodin ympäristön kaunistamista, jonka toteuttamiseen löytyy joitakin yksinkertaisia tapoja. 

Käsin kitkeminen: Vaikka kaikkia juuria onkin vaikea saada tällä tavoin poistettua, yksinkertaisin ratkaisu on napata luotettavin kuokkasi ja sorapäällysteisille alueille tarkoitettu rikkaruohonpoistaja, ja viettää aikaa kaivamalla ja raaputtamalla ärsyttäviä rikkaruohoja pois sorasta ja laatoista. 

Muovipeite: Sorapolun tai ajotien päälle levitetty musta muovipeite on helppo leikata sopivan kokoiseksi sekä suhteellisen edullinen ja varma tapa estää rikkaruohoja saamasta auringonvaloa ja vettä. Se on jätettävä maahan useiksi viikoiksi, joten varo maan kyllästymistä vedellä. Peitteen yli ajaminen voi myös tehdä siihen reikiä, joista rikkaruohot voivat löytää tiensä läpi. 

Torjunta-aineen käyttäminen: Tehokkain menetelmä on rikkakasvien torjunta-aineen käyttäminen, joka tappaa nämä vaikeasti poistettavat rikkaruohot. 

Kasvimaat  

Tehtyäsi kovasti töitä itse kasvattamiesi maukkaiden vihannesten eteen, satokasviesi välistä tunkevat rikkaruohot ovat viimeinen tarvitsemasi asia! Vaikka sinun tuleekin olla hieman varovaisempi varmistaaksesi, ettet nappaa rikkaruohoja kitkiessäsi palaa maukkaasta vihanneksesta, sinulla on silti pari muutakin vaihtoehtoa kuin perinteinen käsin kitkeminen. 

Kuokkiminen: Kunhan rikkakasvit eivät ole siementäneet, säännöllinen kasvimaan kuokkiminen on hyvä tapa rikkaruohojen pitämiseen loitolla. Mutta sinun tulee olla varovainen! Varmista, ettet kuoki rikki siemenkodallisia rikkakasveja, koska silloin vain levität niitä ympäriinsä. 

Kattaminen: Paksun katekerroksen levittäminen voi auttaa tukahduttamaan rikkaruohot, jotka eivät silloin saa auringonvaloa. Kate kannattaa levittää poistettuasi suurimmat rikkaruohot perinteisesti käsin kitkemällä, eikä se välttämättä tehoa yhtä hyvin sitkeisiin, syvälle juurtuneisiin rikkakasveihin. Sinun tulee myös varoa, ettet levitä liikaa katetta kasvattamiesi kasvien varsien ympärille, koska se voi pehmentää varsia ja altistaa kasveja taudeille. 

Torjunta-aine: Tehokas ja vähän vaivaa vaativa keino on ruiskuttaa satokasvien rivien välistä puskevat rikkaruohot tarkasti torjunta-aineella. Jos haluat taata mielenrauhasi varmistamalla, ettei ainetta päädy vihanneksiisi, voit laittaa niiden päälle muovipussin tai peitteen ennen ruiskuttamista.  

 

Sammaleiset alueet

Vaikka nopea Google-haku saattaisi ehdottaa esimerkiksi etikan ja suolan käyttämistä sammaleen poistamiseen, siihen sisältyy aivan liian suuri riski maaperän sekä sen bakteerien ja ravinteiden vahingoittumisesta. Sen sijaan ainoa oikea ehdotuksemme on käyttää tähän tarkoitukseen suunniteltua torjunta-ainetta.